Program rada

Detaljne informacije vezane za program rada. O tome što se konkretno predaje, kako su složena predavanja i vježbe i način na koji je osmišljen cijeli program. Polaznici nakon završenog tečaja imaju dovoljno znanja da mogu sami nastaviti s dodatnim usavršavanjem u tom području i programirati vlastite uređaje.

 

 

 Ciljevi i ishodi učenja

Cilj tečaja je da polaznici na metodičan način sa puno vježbi i prakse steknu praktično znanje, a da pritom shvate i teoretski dio iza svega toga, naročito što se tiče programskog dijela. Ovo nije tečaj/radionica gdje se na temelju uputa izrađuje neki “pametni” uređaj, već se ide s pristupom gdje se u detalje objašnjava kako uređaji funkcioniraju s ciljem da nakon završene edukacije polaznici mogu primjeniti svoje znanje na raznim senzorima i elektroničkim modulima kako bi ih upogonili. U edukaciji se polaznici susreću sa puno različitih senzora svaki sa svojom problematikom, ali i različitim mikrokontrolerima pa čak i software-ima za programiranje kako bi stekli veću širinu znanja. Očekuje se od polaznika da nakon završetka edukacije zna čitati i razumijeti datasheet uređaja i povezati različite elektroničke module međusobno s ciljem stvaranja vlastitog uređaja. Na kraju edukacije polaznici dobivaju zasebni samostalni projekt (Pametna Lampa) s ciljem da upogone prototip do potpuno funkcionalne razine kako bi stečeno znanje primijenili te potvrdu da su uspješno završili tečaj.

 

 Materijali

Polaznici kroz edukaciju tjedno dobivaju nove materijale koje se sastoje od prezentacija i primjera koda. Svaki tjedan su dostupni i kratki testovi kako bi se ponovilo prijašnje gradivo. Materijali i testovi kao i sva komunikacija s predavačem se odvija preko našeg vlastitog web-a namijenjen za polaznike (www.lms.immersa.hr).

Na tečaju su ujedno dostupni razni elektronički uređaji za testiranja (osciloskop, debugger, multimetar…). Svaki polaznik dobiva svoj STM32 modul na kojem programira, a ovisno o predavanju još su naknadno dostupni različiti senzori. Elektronički moduli i senzori se posuđuju polaznicima kako bi mogli od doma vježbati i rješavati zadatke.

Dostupno prvo predavanje za download!

STRANICA MATERIJALA

256

Broj stranica materijala koji se obrađuje na satu

PRIMJERA I ZADATAKA

77

Broj primjera i zadataka koji se rješavaju kroz edukaciju

ELEKTRONIČKIH MODULA

15

Broj elektroničkih modula i senzora dobivenih za rad na satu i od doma

MIKROKONTROLERA

2

Broj MCU kitova sa kojima se radi tijekom edukacije

 

 Koje tehnologije se uče

Edukacija je bazirana na ARM Cortex-M mikrokontrolerima, točnije na STM32 Discovery modulima. Radi se o mikrokontrolerima koji se koriste širom industrije zbog dostupnosti i cijene. Radi se s nizom različitih senzora od senzora temperature, tlaka, akcelerometra i žiroskopa do jako specifičnih senzora za mjerenje otkucaja srca i zasićenosti kisika. Za prikaz podataka se koriste display-i, ali i mobiteli pošto se koristi Bluetooth i GPRS/GSM tehnologija. U sklopu alata za praćenje promjena koda neizostavno je gradivo o osnovama Git-a.

NOVO! -> Od ovog semestra se uvodi i gradivo o FreeRTOS-u (Real-Time operacijski sustav)! 

 

 Uvjeti

Uvjet za pohađanje edukacije je potrebno prethodno osnovno znanje o programiranju u C-u. Poznavanje elektronike je velika prednost, ali nije obavezno. Svaki polaznik na predavanja donosi sa sobom svoj osobni laptop.

 

 

 Detaljan program rada

Satnica od 6 sati tjedno podijeljena je na 3 sata predavanja i 3 sata vježbanja i rješavanja zadataka. U nastavku je priložena tablica s rasporedom edukacije po tjednima. U samom rasoporedu može doći do manjih promjena ovisno o dogovoru predavača s grupom polaznika, po tom pitanju smo dosta fleksibilni. Prijavi se već danas, broj slobodnih mjesta je ograničen!

 

 

 

 O predavaču

 

Marko Košak 

 

Ima 29 godina i završio je FER, smjer elektroničko i računalno inženjerstvo. Po završetku studija za projekt meteorološke stanice dobiva nagradu DIRA za najbolji diplomski rad na svom zavodu koju dodjeljuju gospodarstvenici. Radio je na raznim IoT platformama tijekom studija, ali i kasnije u struci. Zadnjih 4 godine aktivno radi u području razvoja firmware-a i hardware-a za električne sportske automobile i na razvoju električnih bicikala.