Pametna Solarna Lampa

Kroz edukaciju smo shvatili da polaznici imaju veću motivaciju i veću mogućnost učenja kada rade na nečemu konkretnom i opipljivom, odnosno kada upogone neki uređaj sa svrhom i namjenom. Iz tog razloga smo na običnu vrtnu solarnu lampu dodali našu elektroniku kako bi ona postala “pametna“. Polaznici pri kraju tečaja dobivaju lampu kao završni projekt sa zadatkom da ju isprogramiraju kako bi ona postala potpuno funkcionalna za rad. Smatramo da iskustvo i znanje stečeno samostalnim rješavanjem izazova na realnom uređaju ostaje zauvijek!

 

Mikrokontroler Elektronika dodana u lampu

  • STM32 mikrokontroler
  • Bluetooth modul
  • GSM modem + SIM kartica
  • Litij-ion baterija
  • Naponski regulatori napajanja
  • RGBW LED-ica (crvena, zelena, plava, bijela)

Zahvaljujući gore navedenim elektroničkim modulima, solarnom lampom je moguće upravljati putem mobitela (Bluetooth), ali i putem interneta zbog GSM modema koji se nalazi u lampi. GSM modem ujedno omogućava i slanje SMS poruka čime se direktno može obavijestiti korisnika o stanju lampe. Korištenjem RGBW LED-ice se mogu stvarati razne nijanse osvjetljenja lampe.

 

 

Mikrokontroler Tiskana pločica

Za solarnu lampu dizajnirana je tiskana pločica s gore navedenim elektroničkim dijelovima. Prilikom crtanja tiskane pločice krenulo se najprije od dizajna oblika pločice jer je on uvjetovan oblikom solarne lampe. Na tiskanu pločicu je zalemljen STM32 mikrokontroler, odnosno upravo onaj MCU s kojim se polaznici susreću kroz edukaciju i s kojime rade.

 

Mikrokontroler Slike složene lampe

Lampom se upravlja preko Bluetooth aplikacije na mobitelu ili web servisa na internetu.